Hlađenje data centara po principu hladnih redova

11.01.2018.

IT poslužitelji iz godine u godinu postaju sve manji, a gustoća opreme unutar dana centra, pa tako i potrošnja električne energije, postaje sve veća. Time se proizvodi i sve više topline po jedinici prostora unutar data centra.
Glavni cilj kod hlađenja data centara je odvodnja toplog zraka iz prostora kako bi temperatura unutar data centra bila stabilna te kako bi IT oprema mogla uredno obavljati svoju funkciju. Kako bi se postigla redundancija i osigurao nesmetan rad data centra, klima jedinice bi se trebale postaviti u najmanje N+1 način rada.
Postoje dvije glavne vrste klima jedinica, a to su CRAC (Computer room air conditioner) i CRAH (Computer room air handler). Razlika između CRAC i CRAH jedinica je u tome da CRAC jedinice imaju interne kompresore koji su smješteni unutar same jedinice, a CRAH koristi vanjske rashladne uređaje uz pomoć kojih se vrši odvodnja toplog zraka izvan data centra. Temperatura unutar zone hlađenja se obično kreće između 20-24°C, a vlažnost zraka između 40-60%. Vlažnost zraka se održava uz pomoć ovlaživača koji se nalaze unutar klima jedinica.
Najefikasnije hlađenje data centra se postiže kada se CRAC/CRAH jedinice postave na 2,4 m udaljenosti od hladnog reda. Efikasnost se smanjuje kada je hladni red preblizu CRAC/CRAH jedinica, a isto tako i kada se udaljenost poveća. Na efikasnost također utječu i prazne prostorne jedinice u ormarima pa se one onda zatvaraju sa tzv. „blank panelima“. 

Hlađenje data centara po principu hladnih redova

Na slici iznad se može vidjeti strujanje hladnog, odnosno odvodnja toplog zraka iz prostora. CRAC jedinica upuhuje hladni zrak unutar povišenog poda. Taj hladni zrak zatim izlazi kroz rešetke u „hladni red“, prolazi kroz IT opremu, te se zatim topli zrak odvodi nazad do CRAC jedinica i izbacuje u atmosferu. 

Kada se radi o hlađenju data centra, što bolji model hlađenja se napravi, to je veća učinkovitost korištenja energije (najčešće se iskazuje pokazateljem PUE - Power Usage Effectiveness), potrošnja struje je manja, manje su disipacije energije te se povećava efikasnost cjelokupnog sustava.