Hibridne okoline

U današnje vrijeme, doba razvijenih komunikacija, nije nužno cjelokupnu IT uslugu konzumirati od jednog dobavljača, pa čak niti sa jedne fizičke lokacije.

Primjerice, često ćemo željeti ERP sustav koristiti lokalno, na vlastitim virtualnim serverima, uz podršku lokalne informatičke tvrtke. Cijena rada u Hrvatskoj je još uvijek niža nego u razvijenim zemljama zapadne Europe i Sjedinjenih Američkih država, kod ovakvih aplikacija potrebna je velika prilagodba lokalnim zakonima, a u povrh svega većina poslovnih subjekata ugodnije se osjeća kada fizički zna gdje se njihovi financijski podaci nalaze.

Sa druge strane, postoje specifični zahtjevi koji traže razvijene tehnologije, poput recimo umjetne inteligencije, kakve su najčešće veliki zalogaj za sve osim najvećih globalnih informatičkih tvrtki.

Dodatno, danas je moguće dio baze podataka ili mail servera, tokom vrhunca sezone poslovanja prebaciti u Cloud. Time se sprječava potreba da se infrastruktura dimenzionirana po vršnom opterećenju, nego se usklađuje s onim što je potrebno tokom čitave godine. Time se, ujedno, racionalno postupa s troškovima.

 

 

Hibridne okoline

 

 

Danas je moguće graditi i složena okruženja u kojima tako opisane raznolike i globalno dislocirane funkcije rade zajedno u jednoj integriranoj okolini, sa ciljem postizanja maksimuma razmjera između funkcionalnosti i troška.

Povezivanje svih tih servisa moguće je obaviti kroz Internet, no on je usluga koja ne može garantirati svoju razinu. Od trenutka izlaska iz okruženja data centra, komunikacija kroz Internet postaje "Best effort", bez bilo čije odgovornosti za kvalitetu. Iz tog razloga su dobavljači Cloud usluga stvorili vlastite, zatvorene mreže, u kojima garantiraju kvalitetu. Integriranje hibridne okoline kroz takve mreže svakako je preporučljivo iz perspektive stabilnosti i sigurnosti.

Kao nastavak funkcionalnosti Altus IT-a u ulozi najvažnijeg telekomunikacijskog čvorišta u republici Hrvatskoj, on je postao i glavno stjecište globalnih servisa za integraciju Cloud okruženja. Stoga je Altus IT najbolji izbor za uspostavu vlastitog hibridnog Cloud-a. Čak i ako tvrtka želi uspostavljati hibridni Cloud iz vlastitog data centra ili bilo kojeg drugog data centra u RH, vrlo je vjerojatno da će na kraju ta komunikacija ipak proći kroz Altus IT. Stoga je racionalno pojednostaviti i pojeftiniti rješenje izravno ga implementiravši u tom data centru.

Saznajte više o našim uslugama!

Tražite savjet ili pomoć? Obratite nam se s povjerenjem.